Ja en Nee

Als ik terugkijk naar de tijd waarin ik de eerste signalen van mijn lijf en ziel kreeg dat ik niet op de juiste manier met mijzelf omging, dan kan ik de vraag met ‘ja’ beantwoorden. Ik voelde regelmatig een onaangename onrust in mezelf, een gevoel te vechten tegen een organisatie in plaats van samen met de organisatie waar ik werkte, regelmatig hoofdpijn of wat maagpijn. Maar in die tijd, en dan praat ik al over zo’n twintig jaar geleden, voelde het voor mij alsof ik niet de tijd had om na te denken over het belang en de mogelijkheid of onmogelijkheid van het aanbrengen van een wezenlijke wijziging in mijn manier van leven.

Ik had het vooral druk…….ken je dat ook? Bovendien vond ik dat ik eigenlijk altijd eerst aan anderen moest denken, want mijn klachten waren niet zo erg. Ik had een gezin met 2 jonge kinderen, die regelmatig ziek waren, een partner die ook zijn aandacht wilde, een baan als medisch maatschappelijk werker voor hartpatiënten, 2 uur reistijd per dag naar mijn werk, een moeder die borstkanker had, vriendinnen en vrienden met de nodige levensproblemen enz. En zo ging ik net zo lang door totdat ik jaren geleden voelde niets meer te kunnen en te willen.

Vanaf dat moment ben ik mezelf serieuzer gaan nemen. Door dramatherapie en lichaamsgerichte psychotherapie nam ik de tijd om niet in de wereld om mij heen maar in mijzelf op ontdekkingsreis te gaan. Te onderzoeken wat bepaalde lichaamsdelen mij te ‘zeggen’ hadden. Hier ben ik op het punt beland waarop ik de vraag of het een lange weg is met ‘nee’ kan beantwoorden. Want zoals ‘Loesje’ zegt: Geluk is een richting en geen punt.Dus misschien een drukke en volle agenda, maar voel je je van binnen ook gevuld? Of voelt het leeg of weet je misschien niet eens meer precies wat je nu eigenlijk voelt en zou willen? Of ben je bang dingen te willen, die je collega, partner, kinderen of vrienden misschien niet willen?

Deze weg op zoek naar je essentie, daar kan je lichaam je op verrassende manier behulpzaam bij zijn. Binnen een therapie, waarbij je ongekende schatten en mogelijkheden binnen jezelf kan ontdekken. Niet in vliegende vaart, maar stap voor stap en dat is een boeiende reis, waarvan je zelf de lengte kan bepalen!

Nora Levits

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *